A weboldalunkon cookie-k segítenek abban, hogy a szolgáltatásainkat és a termékeinket minél tökéletesebben tudjuk kínálni a Számodra. Weboldalunk böngészésével elfogadod a cookie-k használatát. Tudomásul veszem, hogy az oldalon 18 éven aluliak nem vásárolhatnak.   Elfogadom
Menü

5 tipikus hiba amit elkövetnek, ajándékbor vásárláskor

Dobosi Győző
5 tipikus hiba amit elkövetnek, ajándékbor vásárláskor

A legjobb és legegyszerűbb dolgod akkor van, ha ismered az ajándékozott személyt és tudod mit szeret. ...de valljuk be őszintén, hogy az orvosunk, vagy a tanárunk ízléseit már kevésbe ismerjük. Ilyenkor jó ha az ember tudja a bor ajándékozási illemszabályát.

Már sokszor elhatároztam, hogy erről írni fogok egy rövid bejegyzést, ami segít abban, hogy elkerüld a csalódott tekintetet egy palack fenséges bor átnyújtása során. 

 

Mik a tipikus hibák:

1. "Azt adom, ami az én kedvencem! Biztos ízlik majd neki is!"
Szereted az édes bort? Vagy a legkeményebb fahordós, savas borokat? Rossz választás. 

2. "Melyik a legdrágább borotok? A szerelmemnek akarom évfordulóra adni!"
Ez nagyon aranyos, de nem biztos, hogy akkora örömet okozol, mint amennyi pénzt adsz ki érte. Legalább annyit érdemes hozzá tenni, hogy milyen kategóriába. Kategóriákat lásd alul! Ez minden ajándékra vonatkozik, nem csak a borra. Ennek mi értékesítők örülhetnénk, de sokkal inkább szeretjük, ha olyan ajándékot adsz, amiért vissza is jöhet az ajándékozott 8-10 palackért. Akkor ért célba az ajándék! :)

3. "Húú, erről pincészetről sok jót olvastam!"
Ez jó kiindulás csak akkor már ne a legolcsóbb legyen a szempont, hanem keress meg onnan neki illőt. A legtöbb esetben a nagy, neves borászatok gondolnak a "vékonyabb pénztárcára is" így sok esetben vásárolt szőlőből, vagy vásárolt borból készítenek egy alap terméket, teljesen más dizájnnal. Ez jó, de ilyet meg nem illik adni, mert sok esetben ezeket ismerik, és tudják, hogy a leggagyibb borukat vetted meg. Ha nem szeretnél drága bort adni, de mégis finom bort szeretnél, keress kevésbé felkapott pincészeteket, ahol jó bort is vehetsz ezért az árért.

4. "Mindegy milyen, mert ajándékba megy!"
Nem mindegy. Itt megmutatom, hogyha nem ismerjük az illető ízlését, mivel tudsz a legkevesebbet tévedni:
Fiatal hölgynek: vagy egy könnyedebb, illatos fehéret (Bio Muskotály-száraz), vagy egy késői szüretelésű édeset (Bio Szürkebarát-Tramini). 
Idősebb hölgynek: Késő szüretelésű édeset (Bio Szürkebarát-Tramini) vagy érett száraz fehérbort (Bio Juhfark, vagy fahordós Olaszrizling).
Fiatal Férfinak: Sose adj édes bort (kivéve aszú), ha nem vagy 100%-ig biztos, hogy azt szereti. A legkevésbé akkor lősz mellé, ha száraz fehéret (bio juhfark vagy bio olaszrizling), vagy könnyedebb vörös bort (bio Dobosi Cuvée) ajándékozol neki.
Idősebb férfinak: Inkább érettebb vörösbort, de ne legyen barrique, mert az már megosztóbb bor (bio Cabernet Sauvignon, vagy Syrah-Merlot).
Fiatal párnak: Egy könnyebb fehér (Olaszrizling, száraz Muskotály), és egy könnyebb édes bort (Cabernet S. Rosé) 
Idősebb párnak: Párnak mindig jobb, mert adhatsz két palackot, amiből az egyik tuti betalál. :) Amúgy az egyik az mindig legyen értékesebb, idősebb vörösbor (Bio Cabernet S.) a másik meg inkább könnyebb, de az is száraz legyen (Bio Sauvignon Blanc, vagy száraz Muskotály).  
Borkedvelőnek: Vagy legyen fahordós, vagy legyen évjáratos, lehet különleges fajta, neki a legegyszerűbb bort ajándékozni, mert szinte minden száraz bort szeret, és nyitott a különlegességekre is. 

5. "Trendi bort szeretnék adni"
Ezzel van a legkevesebb kellemetlenség. Ez akkor lehet kellemetlen, amikor valaki novemberben vagy decemberben előző évi rozét ad ajándékba. Ennek van egy olyan üzenete, hogy "lejárt" bort adsz ajándékba. ....vagy az év első borát adod, ami két éves. Azért vigyázz, néz utána, hogy az az elismerés mikori!

 

Borkategóriák 
- Könnyű, illatos, populáris:
Ezek azok a borok, amit a legtöbb ember szeret, független attól, hogy mennyire boros az illető. Ezt a nagytestű bor kedvelői is szeretik, nyilván nem ez a legjobb ajándék nekik, de szívesen fogyasztjuk mi borászok is sokszor a "jó ívású" borokat. Ezek a borok nem különlegesek, de hibátlan tiszta borok. Nálunk ilyen borok: Olaszrizling, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Kékfrankos rosé, száraz Muskotály
- Testes fehér: Ezek a borok jellemzően egy évnél idősebb borok, sok esetben fahordóban érleltek. A borokban sokkal inkább dominál a termőhely, mint a fajta jelleg. Ez az ínyenceknek való borok. 
- Könnyű vörös: Nyáron sokan vannak úgy velem együtt, ha vörös a bor, akkor inkább egy könnyebb bort innék. Ezek a fajtájukból is adódhatnak (Kékfrankos, Zweigelt) és az korukból is, azazhogy ezek mindig fiatal borok 1-1,5 évesek. 
- Édes borok:  Itt két alkategóriára lehetne osztani. Aki könnyű gyümölcsös édes bort szeret fogyasztani, vagy desszertbor kedvelő, akik teltebb, késői szüretelésű borokat keresnek. A késői szüretelésű édesben nálunk a Szürkebarát Tramini van, könnyűben pedig a Cabernet Sauvignon Rosé

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
blog comments powered by Disqus

Keresés